Do’s & Don’ts
Kweek op een verantwoorde wijze buiten
-
5 planten
Kweek binnen het huidige gedoogbeleid met maximaal vijf planten. Dit schenkt je genoeg opbrengst om te voorzien in je eigen cannabisconsumptie.
-
Buren
Ga zo mogelijk het gesprek aan met je buren. Informeer hen waarom je thuis cannabis kweekt; wat je beweegredenen zijn. Natuurlijk kan dat niet in iedere situatie, dat begrijpen we ook.
-
Voorkom geuroverlast
Als je buren aangeven last te hebben van de geur is het misschien niet verstandig om toch cannabisplanten te zetten. Of kies dan voor Autoflowers, die blijven kleiner en produceren daardoor ook minder geur.
-
Zorg ervoor dat je planten niet te hoog worden.
Het kan namelijk frustratie opleveren, vooral als je in een rijtjeshuis woont met direct aanwonende buren. Er zijn genoeg technieken om je planten lager te houden.
Kweek op een verantwoorde wijze binnen
-
Kweek voor je eigen gebruik
Kweek voor je eigen gebruik, niet voor de verkoop en/of beroepsmatige doeleinden
-
Betaal altijd voor je stroom
Het aftappen van stroom is én crimineel én onveilig.
-
Stroom
Voor de kweek van je eigen cannabis wordt sowieso geen massa’s stroom verbruikt. Een 250 watt HPS lamp verbruikt namelijk gemiddeld 25 tot 30 euro per maand.
Gebruik een veilige kweektent om je eigen cannabis te kweken
-
Ventilatie
Zorg dat je kweektent in een goed geventileerde, schone ruimte staat. Hierdoor voorkom je vochtschade en schimmelvorming.
-
Deugdelijke constructie
Zorg dat je een kweektent gebruikt met een deugdelijke constructie. De tentstokken dienen minimaal 16mm dik te zijn en voorzien van minimaal 600D stofdikte. Bekijk ook de specificaties van de kweektent en kijk hoeveel kilogram de constructie kan houden. Kan de constructie je lamp dragen? De kweektent dient tevens een losse lekbak te bevatten, om lekkage en waterschade te voorkomen.
-
1 lamp / lichtbron is ruim voldoende
Verantwoord: Gebruik niet meer dan 1 lamp / lichtbron. Dat kan een HPS installatie zijn of een LED-armatuur. Eén lichtbron is ruim voldoende om in je eigen gebruik te voorzien.
-
Voorkom brandgevaar
Voorkom brandgevaar en zorg dat je planten niet tegen de lamp aangroeien. Schakel dus op tijd naar de bloeifase door de tijdschakelaar op 12 uur licht en 12 uur donker in te stellen. Ook kun je kiezen om verschillende technieken te gebruiken om de plant laag te houden.
-
Plaats een (automatische) brandblusser in de ruimte van je kweektent
Mocht er toch brand uitbreken wordt het vuur geblust.
-
Hang een CO2 of rookmelder op in de kamer waar je kweektent staat
Hierdoor wordt jij gewaarschuwd bij brandgevaar.
Zorg voor een geschikte en veilige elektronische installatie
-
Zorg dat je alleen werkt met veilige, elektrische apparatuur
Dat betekent bij een HPS installatie een CE-gekeurde elektronische ballast, waarbij alle bedrading is voorzien van stekkers. Het is af te raden om zelf de bedrading aan te moeten sluiten op open kroonstenen. Bekijk bij een LED armatuur de CE-keuringen en vraag het keuringsrapport op. Als de fabrikant het rapport niet kan leveren, is de LED hoogstwaarschijnlijk niet gekeurd.
-
Deugdelijke reflectorkap
Gebruik een deugdelijke reflectorkap met trekontlasting, een gesloten aansluiting en sterke ophangbeugels. Een reflectorkap voorzien van open kroonstenen is niet veilig.
Let op: LED-armaturen zijn vaak zwaarder, daarom hebben ze ook andere ophangkatrollen nodig. Bekijk of de katrollen het gewicht van de lichtbron kunnen dragen.
-
Gebruik alleen stopcontacten met aarde
Mocht je huis niet beschikken over een geaard stopcontact, laat dan een erkend installateur een stopcontact aansluiten. Controleer ook altijd of de stroomgroep de benodigde hoeveelheid wattage van je lamp en elektrische apparatuur aan kan.
-
Gebruik een deugdelijke, mechanisch geveerde schakelklok
Ook wel tijdschakelaar genoemd. Idealiter nog een stap veiliger, namelijk een schakelklok met zekering. Kijk daarbij ook naar het maximale ampère, dat dient minimaal 16A te bedragen.
-
NEN keurmerk
Het kan zeker geen kwaad om je kweekset door een gecertificeerd elektricien te laten controleren. Hierdoor weet je zeker dat alles goed en veilig is aangesloten. De elektricien keurt op NEN 1010 en NEN 3410 en jij krijgt een keuringsrapport. Deze keuringen zeggen wat over de elektronische installatie en kunnen alleen plaatsvinden als de kweekset opgesteld én aangesloten staat. Een NEN keurmerk kan niet op een set zitten dat nog niet is aangesloten.
Voorkom geuroverlast, lekkage en schimmelvorming
-
Voorkom geuroverlast
Voorkom geuroverlast en gebruik altijd een koolstoffilter plus passende afzuiger in je kweektent. De hoeveelheid kubieke meters die je afzuiger afzuigt dient afgestemd te zijn op het volume van je kweektent en gebruikte lichtbron.
-
Na de kweekcyclus dien je te drogen
Doe het drogen in je kweektent. Zet altijd je afzuiger en koolstoffilter aan, op een laag standje. Hierdoor voorkom je geuroverlast en schimmelvorming op je toppen.
-
Geef water met een gieter
Hierdoor kun je altijd de juiste hoeveelheid water geven, voorkom je mogelijke lekkage en signaleer je sneller problemen. Je kijkt immers dagelijks naar je planten.
Geef op verantwoord wijze voeding aan je planten
-
Biologische gecertificeerde voeding
Gebruik biologische gecertificeerde voeding met het Union Control Certified (CU801038) keurmerk. Gebruik geen zogenaamde zoetmakers. Door strikt gebruik te maken van gecertificeerde biologische voeding maak je bovendien een beter smakende cannabis.
-
Bestrijding
Gebruik alleen gecertificeerde biologische bestrijdingsmiddelen en/of natuurlijke vijanden (roofmijt, roofwantsen, nematoden). Over de precieze gevolgen van het consumeren van restanten van bestrijdingsmiddelen is nog maar weinig bekend (2016, RIVM). Door geen chemische middelen te gebruiken neem je het zekere voor het onzekere. Dit geldt ook voor het toevoegen van molasses of zoetmakers.