Joost
Joost (22) is zo iemand die altijd de nieuwste Iphone op zak heeft. Een early adaptor en gadget freak pur sang. Een van zijn hobby’s is het thuis kweken van zeldzame cannabissoorten. Hij laat niets aan het toeval over en probeert elke variabele te maximaliseren. En niet zonder succes: bij een lokale cannabis cup heeft hij al twee keer de tweede prijs gewonnen in de categorie binnenteelt.
Joost heeft een kweektent van 2 bij 1 meter, zodat zijn vier planten alle ruimte hebben. Hij gebruikt de best verkrijgbare LED verlichting, waarmee hij het lichtspectrum precies kan aanpassen: meer blauw en wit tijdens de groei, meer rood tijdens de bloei.
Alle elektrische apparatuur in zijn kweektent -de LED lamp, het koolstoffilter, de afzuiger met geluidsdemper, de zwenkventilators en de webcam- is CE-gekeurd en heeft geaarde stekkers. Joost gebruikt een schakelkast met relais en een aparte groep voor zijn tent. De vier potten staan in een grote lekbak. Tijdens de groeifase verpot Joost zijn planten diverse keren.
Joost probeert de voedingsbehoeften van zijn planten optimaal te bevredigen. Hij gebruikt tabletten die de voeding langzaam loslaten en vloeibare biologische bloei- en groeivoeding. In het verleden heeft hij geëxperimenteerd met hydrocultuur en verschillende groeimedia, waaronder cocos, steenwol en lavakorrels, maar uiteindelijk is hij toch het meest tevreden over aarde. Hij mengt zijn aarde met gebufferde cocos en nuttige mycorrhiza schimmels.
Door de jaren heen heeft Joost geleerd zijn planten zo te toppen, snoeien en buigen dat ze vrijwel even hoog zijn en een grote hoeveelheid toppen produceren. Joost gebruikt een rek met groen gaas, zo’n 50 centimeter boven de aarde, waaraan de takken makkelijk vast te maken zijn. Vanaf het moment dat hij de planten laat bloeien, door ze per etmaal nog maar twaalf uur licht te geven, bindt hij de takjes die het rek bereiken losjes vast. Zo ontwikkelen de planten zich in de breedte en vangen optimaal licht. Na verloop van tijd verwijdert Joost de onderste takjes van zijn planten, zodat alle energie naar de hoofdtoppen gaat. Deze techniek staat bekend als ‘scroggen’ en is bedoeld om de lichtval op alle toppen te maximaliseren.
Meten is weten is een motto wat Joost op het lijf is geschreven. Dus houdt hij in een veilig versleuteld kweeklogboek alle relevante variabelen bij zoals, de temperatuur en de luchtvochtigheid in zijn kweektent, de hoogte van zijn planten per week en de PH-waarden van het voedingswater. Hij noteert ook precies hoeveel en welke voeding elke plant krijgt en probeert regelmatig nieuwe producten. Met een webcam kan hij zijn planten altijd en overal in de gaten houden.
Kennis is macht, vindt Joost. Hij heeft een kleine bibliotheek kweekboeken en bezoekt regelmatig cannabisbeurzen, op zoek naar nieuwe zaden, kweektechnieken en producten. Zoals het hele kweekproces neemt hij ook het knippen en drogen van zijn planten zeer serieus. Hij zweert bij droog knippen en verwijdert alleen de grootste bladeren (fan leaves) bij de oogst. Hij knipt alle individuele takken los en gebruikt een optimaal geventileerde ruimte met een continue luchtvochtigheid van 55 procent en een constante temperatuur van 21 graden om ze te drogen.
Na tien dagen tot drie weken gaat Joost de gedroogde takken pas knippen. Dit is weliswaar lastiger dan nat knippen (meteen na het oogsten), maar Joost is ervan overtuigd dat de bladeren de trichomen en de terpenen beschermen tijdens het droogproces, zodat de smaak en werking optimaal zijn. Om met Joost te spreken: Trimming is an Art…
Als de bloemtoppen perfect droog zijn, legt Joost ze in roestvrijstalen curing jars. Deze containers zijn speciaal ontworpen om cannabis optimaal te bewaren en door te laten rijpen. Het deksel bevat een houder voor een zogenaamde humidity patch, die de luchtvochtigheid op of nabij 62% stabiliseren. The devil is in the details, zoals Joost graag zegt.