De Gouden Gieter

Achtergrond

De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis-expertisecentrum Plantarium.

De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

Jury

De jury van De Gouden Gieter 2019 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en kweekspecialist B van Plantarium.

Op 2 december 2019 boog de jury zich over de 22 inzendingen die aan de spelregels voldeden: zeven buitenplanten en vijftien binnenplanten. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie.

Klik hier om het jury rapport te downloaden.

Criteria

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld.

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury

Wat de jury ten eerste opviel was de diversiteit van de inzendingen: buiten en binnen, groot en klein, verschillende kweektechnieken en composities. Door deductie kwamen we tot een kopgroep van zes foto’s die allemaal een reële kans maakten op de winst. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2019 en twee eervolle vermeldingen.

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto: inzending 18

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter) op


Deze foto had in beide categorieën kunnen winnen. Een schitterende plant en een prachtige cripsy foto, die doet denken aan het werk van de Amerikaanse fotograaf Andre Grossman. Maximale contrastwerking door de zwarte achtergrond, zodat de plant er uit springt. Simpele maar doeltreffende compositie, waarbij nog wel een deel van de aarde en gebruikte Root Pot zichtbaar is. Complimenten ook voor de kleur van deze foto: vaak is het lastig om met HPS of met LED lampen aan een goede kleurbalans te vinden. Ook de timing is uitstekend; de plant zit duidelijk op het rijpingshoogtepunt. Je kunt de toppen bijna ruiken!

Soort: Critical van Dinafem Seeds.

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Plant: inzending 10

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter) op


Wat had de jury het lastig. We zagen veel mooie planten langskomen, maar Inzending #10 had nét een hogere wow-factor. Het is een enorme dame in een relatief kleine pot van zo’n 30 à 35 liter. Het duidt erop dat de kweker verstand van zaken heeft in het geven van water. Bovendien is het een helder groene, gezonde plant in deze fase van de bloei. We zien daarnaast diverse goed toegepaste snoei- technieken en kweekinterventies. Er is slim gebruik gemaakt van Low Stress Training om een zo groot mogelijk oppervlak te beslaan en de toppen niet tegen het dak van de kas te laten groeien. Als de een top het dak raakt, kan er namelijk schimmel ontstaan. De grote schutbladeren zijn selectief weg- gesnoeit, waarschijnlijk wegens hoge luchtvochtigheid in de kas. Daarnaast zijn de hoofdtakken meerdere malen getopt. De kweker begrijpt dat de plant zo meer zon vangt, wat meer foto- synthese en dus een hogere kwalitatieve opbrengst als gevolg heeft. Indrukwekkend!

Soort: Hindu Kush van Sensi Seeds.

Eervolle vermelding: inzending 23

Inzender nummer 23 stelde de jury voor een dilemma. Er kon namelijk geen goede controlefoto aangeleverd worden, zoals verplicht is volgens de spelregels. De inzender heeft wel zijn best gedaan om aan te tonen dat hij de foto zelf gemaakt heeft van zijn eigen plant. De jury gelooft de inzender voor honderd procent, maar heeft toch besloten de inzending niet toe te laten. Voor iedereen gelden nu eenmaal dezelfde regels. Inzending #23 verdient in de ogen van de jury een eervolle vermelding omdat dit de mooiste, pure bud-foto was. Zowel de kwaliteit van de foto als van deze trichoomrijke bud zijn van een bijzonder hoog niveau. De jury hoopt dat deze inzender mee zal dingen naar De Gouden Gieter 2020!

Soort: Gorilla Glue #4 x Gelato #33 van Natural Genetics Seeds.

Eervolle vermelding: inzending 7

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter) op


Een tweede eervolle vermelding voor inzending #7. De jury heeft al heel wat planten gezien in hun gecombineerde jaren, maar nog nooit deze specifieke genetica. We moesten een paar keer goed kijken of het überhaupt wel cannabis was. De foto zelf is niet uitzonderlijk, maar de soort is dat zeker wel.

Soort: Subterfuge #1 van Australian Bastard Cannabis

Het Gouden Gieter 2019 prijzenpakket bestaat uit:

Voor beide winnaars is er één prijzenpakket met daarin 5 gefeminiseerde Lemon Cream Kush van Spliff Seeds, 5 gefeminiseerde Mega Power Plant van Spliff Seeds, een CVault om je cannabis te curen, de bijpassende Boveda luchtvochtigheidspatch, een kleinere Boveda, een CVault Cleaner, een Solinger Perfection schaar, een grinder en diverse aanvullingen!

Uitreiking: 13 januari 2020

Wil je de uitreiking bijwonen? De uitreiking van De Gouden Gieter 2019 vindt plaats op maandag 13 januari 2020 bij Plantarium, Gerard Noodtstraat 50 in Nijmegen. Je bent welkom!

Expositie

Nieuwsgierig naar de ingezonden foto’s? Een selectie van de inzendingen wordt vanaf januari 2020 geëxposeerd bij Plantarium. Teven kun je altijd via de Instagram @degoudengieter alle ingezonden foto’s in hoge resolutie bekijken.

De Gouden Gieter 2020

Inzenden voor De Gouden Gieter 2020 kan vanaf 1 januari 2020. Check vooral de site degoudengieter.nl en tevens de website van Veilig Thuis Kweken veiligthuiskweken.nl.

De jury wil bij deze alle inzenders en sympathisanten bedanken. Tot de volgende editie!