De Gouden Gieter 2020 juryrapport

Achtergrond

De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis-expertisecentrum Plantarium.

De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

Jury

De jury van De Gouden Gieter 2020 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en kweekspecialist B van Plantarium.

Op 11 december 2020 boog de jury zich over de 31 inzendingen die aan de spelregels voldeden. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie.

Klik hier om het juryrapport te downloaden.

Criteria

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld.

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury

De jury was zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezonden foto’s, die duidelijk hoger lag dan in 2019. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2020 en twee eervolle vermeldingen.

De Gouden Gieter 2020 voor Mooiste Foto: Inzending #14

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

De foto van inzender 14 viel onmiddellijk op door zijn technische virtuositeit. De compositie, de scherpte en het idee van de foto. Alles klopt. De waterdruppel die aan het eerste gekartelde blaadje hangt is een heel effectief element om het beeld nog iets meer te geven. Kwekers die met zaad werken, weten dat het niet heel vaak voorkomt dat het schilletje van het zaadje aan het plantje blijft hangen. Deze foto brengt dat relatief zeldzame verschijnsel prachtig in beeld. De fotograaf heeft duidelijk een uitstekend oog voor detail en de foto toont duidelijk aan dat ook een letterlijk klein plantje een fantastische plaat kan opleveren, als je het beeld met voldoende aandacht is gecomponeerd. De jury is wel benieuwd of het waterdruppeltje met een pipetje of plantenspuit is toegevoegd, of dat het er al van nature hing.

De Gouden Gieter 2020 voor Mooiste Plant: Inzending #31

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Nog net op de valreep kwam inzending #31 binnen: beladen met zware toppen staat ze trots af te bloeien. Het heeft meerdere redenen dat deze inzending verkozen is tot Mooiste Plant 2020. Laten we beginnen met haar blakende gezondheid. We zien dat ze in het einde van de bloeifase zit en dat de kweker (of kweekster?) haar erg mooi groen heeft weten te houden. Dat is knap. Weet dat ze namelijk niet de enige inzending is met prachtige, dikke toppen. Maar, bij de andere kanshebbers zagen we bladvergeling, necrose en slaphangende bladeren. Dat maakt de plant niet mooier natuurlijk. Waarschijnlijk komt de gezondheid van inzending #31 door een vitaal en rijk bodemleven. Er zijn diverse additieven toegevoegd, waaronder mycorhizae schimmels, compost en bacteriën. Dat vergroot de gezondheid van het wortelgestel en dus de dame die zich bovengronds vormt. Hier en daar zien we wel wat verbrande bladpuntjes, wat duidt op nét iets teveel aanwezige voeding. Dat is perfect; de plant dan alles op kan nemen wat ze nodig heeft.

Naast haar bladkleur heeft inzending #31 ook dikke, spierwitte, omhoog wijzende bloeiharen, een teken van gezondheid. Daarnaast geen zichtbare sporen van meeldauw of botrytis, ondanks dat ze in een kas staat welke soms erg vochtig kan zijn. Het merendeel van haar bladeren staat fier omhoog, wat erop duidt dat er afgestemd water gegeven wordt. Ze heeft het naar haar zin, wat ook komt door de gebruikte kweektechnieken. Ten eerste het gebruik van een scherm van tuingaas. Door het scherm zijn de individuele takken verder naar buiten gefixeert, waardoor de plant letterlijk meer oppervlakte krijgt en meer zon opvangt. Meer licht is meer gewicht. Ten tweede de gebruikte snoeitechnieken. We zien meerdere hoofdtoppen op eenzelfde niveau, wat erop duidt dat er strategisch is getopt. Elke top ontvangt een vergelijkbare hoeveelheid zon, dat zorgt voor een evenredige rijping en kwaliteit. Daarbij is de regio onder het scherm óf gelollypopt óf gediefd. Slim, want hierdoor maakt de plant alleen toppen aan waar het wenselijk is. Daarbij zien we vooral een goed toegepaste bladsnoei-techniek in deze fase van de cyclus. De fanleaves die niet in de weg zitten, toppen raken of te veel toppen eronder bedekken heeft de kweker laten zitten. Verstandig! Meerdere gezonde zonnecollectoren betekent immers meer fotosynthese. Tegelijkertijd zien we ook dat er door de selectieve snoei ruimte tussen de toppen is ontstaan. Hierdoor kan er voldoende lucht langstromen. Erg belangrijk in een kas, vanwege de hogere luchtvochtigheid en daardoor hogere kans op schimmels. En als laatste de paars-blauwe tinten in haar blad! Prachtig. Het kenmerk van échte Nederlandse buitensoorten en verdiende winnaar! 

Eervolle vermelding: Inzending #11

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Inzender 11 kreeg een eervolle vermelding in de categorie mooiste foto, voor een bijna abstracte foto van een plant op een dak in een typisch Nederlandse omgeving.

Eervolle vermelding: Inzending #27

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

De tweede eervolle vermelding is voor inzender 27: zowel een fraaie foto als een gezonde, goed geteelde plant. Helaas konden we inzending #27 niet mee laten dingen naar de titel voor Mooiste Plant. We zien namelijk een ingezoomd aantal buds, terwijl we natuurlijk meer van de volledige plant willen zien. Toch verdient deze inzending de titel Eervol. Een prachtig, daadwerkelijk afgebloeide cannabistop waar de bloeiharen opgeslokt worden door de aanzwellende calyxes. Prachtig gefotografeerd ook nog. Want zeg nou zelf, dit is toch om je vingers bij af te likken?  

Het Gouden Gieter 2020 prijzenpakket bestaat uit:

Voor beide winnaars is er één prijzenpakket met daarin 3 gefeminiseerde Mega Power Plant Automatic Cream Kush van Spliff Seeds, 3 gefeminiseerde White Widow van Spliff Seeds, een CVault om je cannabis te curen, de bijpassende Boveda luchtvochtigheidspatches, een CVault Cleaner, een Solinger Perfection schaar, een grinder en diverse aanvullingen! 

Uitreiking:

Normaliter rieken we de Gouden Gieter trofee natuurlijk face-to-face uit. Vanwege het Covid19-beleid zijn de winnaars digitaal op de hoogte gesteld en ontvangen zij het prijzenpakket met de post. 

Expositie

Nieuwsgierig naar de ingezonden foto’s? Je kunt altijd via de Instagram @degoudengieter alle ingezonden foto’s in hoge resolutie bekijken. Aanrader! 

De Gouden Gieter 2021

Inzenden voor De Gouden Gieter 2021 kan vanaf 1 januari 2021. Check vooral de site www.degoudengieter.nl en tevens de website van Veilig Thuis Kweken www.veiligthuiskweken.nl

De jury wil bij deze alle inzenders en sympathisanten bedanken. Tot de volgende editie!