De Gouden Gieter 2020 juryrapport

Achtergrond

De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis-expertisecentrum Plantarium. 

De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

Jury

De jury van De Gouden Gieter 2021 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en kweekspecialist B van Plantarium.

In december 2021 boog de jury zich over de 14 inzendingen die aan de spelregels voldeden. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie. 

Criteria

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld. Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury

Wat de jury ten eerste opviel was de diversiteit van de inzendingen: buiten en binnen, groot en klein, verschillende kweektechnieken en composities. Door deductie kwamen we tot een kopgroep van een aantal foto’s die allemaal een reële kans maakten op de winst. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2021 en één eervolle vermelding. 

Klik hier om het juryrapport te downloaden (PDF).

De Gouden Gieter 2021 voor Mooiste Foto: Inzending #4

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Soort: Phantom Fighter (Lemon Enigma x Starfighter lX)
Zadenbank: Echelon Symbiotics

De jury was het er snel over eens dat inzending nummer 4 de winnaar moest worden in de categorie Mooiste Foto. Prachtige kleuren, technisch zeer goed en een klassieke compositie. Niet origineel, maar wel direct aansprekend, ook door de zwarte achtergrond die de plant heel fraai uit laat komen. Dat de grote fan leaves niet zijn verwijderd, zoals vaak gebeurt, geeft het beeld extra kracht en kleur. Zonder meer een cover-waardige foto.

De Gouden Gieter 2021 voor Mooiste Plant: Inzending #6

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Wat had de jury het lastig. We zagen veel mooie planten langskomen, maar Inzending #10 had nét een hogere wow-factor. Het is een enorme dame in een relatief kleine pot van zo’n 30 à 35 liter. Het duidt erop dat de kweker verstand van zaken heeft in het geven van water. Bovendien is het een helder groene, gezonde plant in deze fase van de bloei. We zien daarnaast diverse goed toegepaste snoei-technieken en kweekinterventies. Er is slim gebruik gemaakt van Low Stress Training om een zo groot mogelijk oppervlak te beslaan en de toppen niet tegen het dak van de kas te laten groeien. Als de een top het dak raakt, kan er namelijk schimmel ontstaan. De grote schutbladeren zijn selectief weg-gesnoeit, waarschijnlijk wegens hoge luchtvochtigheid in de kas. Daarnaast zijn de hoofdtakken meerdere malen getopt. De kweker begrijpt dat de plant zo meer zon vangt, wat meer foto-
synthese en dus een hogere kwalitatieve opbrengst als gevolg heeft. Indrukwekkend!

Eervolle vermelding: Inzending #10

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Inzending 10, door @sacredgreen_85, verdient een eervolle vermelding omdat deze foto in beide categorieën hoge ogen gooide bij de jury. De plant ziet er geweldig mooi afgebloeid uit, de top is kleurrijk en lekker frosty. De foto brengt dit heel effectief in beeld, met de focus zowel qua scherpte als licht op het meest glinsterende, bovenste deel van de bloem.

Het Gouden Gieter 2021 prijzenpakket bestaat uit:

Voor beide winnaars is er één prijzenpakket met daarin meerdere hoge kwaliteit gefeminiseerde zaden van Spliff Seeds, CVault om je cannabis te curen met de bijpassende Boveda luchtvochtigheidspatch, CVault Cleaner en wat verassingen!

Uitreiking: vanwege Covid: digitaal
Normaliter doen we de uitreiking in de winkel van Plantarium, aan de Gerard Noodtstraat 50 in Nijmegen. Helaas is dat ook dit jaar niet mogelijk.

Expositie
Nieuwsgierig naar de ingezonden foto’s? Viade Instagram@degoudengieter kun je alle ingezonden foto’s in hoge resolutie bekijken.

De Gouden Gieter 2022
Inzenden voor De Gouden Gieter 2022 kan vanaf 1 januari 2022. Check vooral de site www.degoudengieter.nl en tevens de website van Veilig Thuis Kweken www.veiligthuiskweken.nl .
De jury wil bij deze alle inzenders en sympathisanten bedanken. Tot de volgende editie!