De Gouden Gieter 2020 juryrapport

Achtergrond
De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis growshop en expertisecentrum Plantarium. 

De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

Jury
De jury van De Gouden Gieter 2022 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en Arjen Bloemendaal van Plantarium.

In december 2022 boog de jury zich over alle inzendingen die aan de spelregels voldeden. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie. 

Criteria

Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld. Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury

De jury was zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezonden foto’s. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2022.

Klik hier om het juryrapport te downloaden (PDF).

De Gouden Gieter 2022 voor Mooiste Plant: @bkgrow420

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

De jury koos bovenstaande inzending unaniem tot winnaar van de Gouden Gieter voor de Mooiste Plant van 2022. Vijf prachtige dames die blakend van gezondheid staan te ‘shinen’. Het gaat hier om twee Strawberry Lemonades, één Blue Gelato 41 en twee Moby Dicks, allemaal krachtpatsers met hoge opbrengst van Barney’s Farm. Het is niet gemakkelijk om drie verschillende soorten zo gelijk in vorm en grootte op te laten groeien. Zeker niet als het om zulke grote buitenplanten gaat. Zeer bevredigend voor het oog! Alle vijf de planten zijn mooi donkergroen van kleur. In de beoordeling is meegenomen dat de groene kleur in de groeifase makkelijker te behouden is dan in de bloeifase. Maar zelfs na inzoomen is het ons niet gelukt om een geel blaadje te ontdekken, chapeau!

Het meegestuurde kweekverslag is meegenomen in de beoordeling. Er zijn diverse kweektechnieken toegepast en zeer kundig uitgevoerd: onder andere microtopping, suppercropping en low stress training zijn duidelijk terug te zien in de vorm van de planten. Deze technieken dragen bij  aan de prachtige vorm en waarschijnlijk ook aan de opbrengst.

De gebruikte grond bestaat uit een mix van aarde en perliet (50/50) in 90 liter Smart Pots. De stand van het blad laat zien dat de vochtigheidsgraad van de aarde zeer goed op orde is. Dit is een hele prestatie in een pot met 90 liter inhoud!

De soorten die op de foto te zien zijn, worden niet vaak onder de Nederlandse zon gekweekt. Ook is gebruik gemaakt van een interessante combinatie van biologische en minerale voedingsproducten. Van @bkgrow420 mogen wij de ingrediënten die tot dit succes hebben geleid met onze lezers delen! Medium: Plagron Batmix, Plagron Perliet. Voeding/supplementen: Biotabs – Mycotrex, Bactrex, Ogatrex, Startrex, Boom Boom Spray, Plagron – Terra Grow, Terra Bloom, Sugar Royal, Green Sensation

De Gouden Gieter 2022 voor Mooiste Plant: @powerfulbudss

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Gouden Gieter (@degoudengieter)

Deze foto springt er meteen uit. Fantastische herfstachtige kleuren, die fraai uitkomen tegen de inktzwarte achtergrond. Hoge scherptediepte zodat de hele plant, een Pineapple Poison van Super Sativa Seed Club, scherp in beeld is. De compositie is niet origineel, maar de uitvoering is virtuoos. Voor het eerst wint iemand twee keer achter elkaar de Gouden Gieter voor de Mooiste Foto; dat is een extra felicitatie waard aan @powerfulbudss. Proficiat!

Het Gouden Gieter 2022 prijzenpakket bestaat uit: 

Voor beide winnaars is er één prijzenpakket met daarin 10 gefeminiseerde zaden van Dutch Passion, Tropical Tangie, 8 gefeminiseerde Strawberry Cookies van Super Sativa Seed Club, Boveda luchtvochtigheidspatches, Een T-shirt van BioTabs, Vloei, asbak en draaitray van Dutch Passion, MycoTrex van BioTabs. Aangevuld met diverse rookbenodigdheden uit onze winkel.

Uitreiking: 

De uitreiking vond op zaterdag 14 januari 2023 plaats bij Plantarium in Nijmegen.

Expositie
Nieuwsgierig naar de andere foto’s? Je kunt ze allemaal bekijken via het Instagram account @degoudengieter. Aanrader! 

De Gouden Gieter 2023
Inzenden voor De Gouden Gieter 2023, de vijfde editie, kan vanaf 1 januari 2023 tot 1 december 2023. Check vooral de site www.degoudengieter.nl en tevens de website van Veilig Thuis Kweken www.veiligthuiskweken.nl. De jury en organisatie wil alle inzenders en sympathisanten bedanken. Tot de volgende editie!