Naomi
Naomi (39) woont in een kleine boerderij met een grote lap grond, in een dunbevolkt deel van Nederland. Ze heeft een flinke moestuin en bakt haar eigen brood. Het spreekt voor Naomi vanzelf dat ze ook haar eigen wiet kweekt: honderd procent biologisch, zonder kunstmatige hulpmiddelen.
Naomi kweekt in de volle grond. Van haar vriendin krijgt ze elk jaar voor haar verjaardag een zakje zaadjes, meestal klassieke Nederlandse soorten als Frysian Dew, Hollands Hope en Brabants Paars. Dit zijn soorten die al decennia lang in ons klimaat worden gekweekt en doorgaans goed bestand zijn tegen schimmels, toprot en relatief koude, vochtige omstandigheden. Ze wacht tot IJsheiligen voordat ze de planten in de volle grond plant.
Om de planten tegen wind te beschermen gebruikt Naomi bamboe stokken om de hoofdstam te stutten. Rond de stam plant ze verschillende sterk geurende kruiden en bloemen, zoals Afrikaantjes, lavendel, rozemarijn, bieslook, knoflook, koriander en kervel. De kervel houdt de slakken weg, maar Naomi heeft geleerd haar planten elke dag even goed te inspecteren, zodat ze slakken, rupsen en andere diertjes op tijd kan verwijderen.
Als ze meeldauw ontdekt maakt Naomi een spray van één deel magere melk en negen delen water en geeft de plant daarmee een lekkere douche. Werkt uitstekend. In haar bloementuin zoekt ze de lieveheersbeestjes die ze voorzichting verhuist naar haar cannabis planten. De lieveheersbeestjes eten de eitjes van verschillende insectenplagen op. 100% biologisch.
Naomi is trots dat ze geen enkel middel gebruikt dat in een winkel te koop is en toch heel lekkere wiet kan telen. Via een Amerikaanse website kwam ze in aanraking met ‘compost tea’, een methode om zelf voeding te maken voor cannabisplanten van uitsluitende natuurlijke grondstoffen. Het kost best veel tijd, maar haar planten voelen zich er heerlijk bij.
Omdat een extreem sterke herfststorm haar planten vorig jaar flink beschadigde, wil Naomi haar wietplanten komend seizoen naar haar kas verhuizen. Hierdoor staan haar planten droog en hebben ze geen last van de wind. Ze wil dit jaar voor het eerst de bloeifase eerder laten beginnen, door te verduisteren. Toppen en snoeien is van extra groot belang in een kas, om te voorkomen dat de planten tegen het dak aan groeien. Ook door het naar beneden buigen van takken wordt groei in de breedte gestimuleerd en verticale groei tegen gegaan.
Naomi gebruikt elk deel van de plant, inclusief de wortels. Van de kleine topjes en het knipafval maakt ze wietolie. Haar 71-jarige moeder maakt er dankbaar gebruik van om beter te slapen, zelf gebruikt ze de olie tegen een zeurende pijn in haar onderrug.
Al jaren is het een vaste traditie om voor de oogst vier vriendinnen uit te nodigen; vele handen maken immers licht werk. Naomi oogst haar vier planten tegelijk en probeert alles in één weekend geknipt te krijgen. Om de afgeknipte blaadjes en de toppen te drogen gebruikt ze een zelfgemaakt droogrek van hout en dun gaas. Na zeven tot tien dagen drogen (in het donker) is Naomi’s 100% biologische wiet klaar om in haar verzameling oude weck-potten te stoppen, zodat de cannabis langzaam kan ‘curen’. De potten bewaart ze in haar voorraadkelder, waar ze donker, droog en buiten het bereik van kinderhanden staan.